onsdag 23. april 2014

Vindsekk

På en ekspedisjon er det alltid viktig å ha med seg sikkerhetsutstyr i tilfelle uhellet skulle være ute. Vi har en egen "pakke" med nødvendig sikkerhetsutstyr som vi alltid har med på tur, deriblant en vindsekk og et liggeunderlag (av typen skum).

Storkoser oss i vindsekken

Hvorfor vindsekk:
Er uhellet ute, enten det er snakk om personskade eller så dårlig vær at man må ligge på vent på hjelp, kan en vindsekk faktisk være forskjellen mellom liv og død. Vindsekken isolerer mot kulde, vind og regn. Den har gjerne også signalfarger som er lett å se for eventuelle letemannskaper. I tillegg er vindsekken god å ha ved pauser og matstopp når du går i dårlig vær for å hindre nedkjøling.

Påskekylling?

Vi har alltid hatt med oss vindsekk som sikkerhetsutstyr, men har aldri brukt den før denne påsken. Da var vi på dagstur med lett oppakning i sol og finvær, men når vi skulle ta lunsj viste det seg at vi hadde gått med vinden hele veien og at det var derfor det var så varmt og fint. Vi hadde gått på med ganske bra tempo (hadde mye å få ut etter to dager i ro på Hallingskeid med veldig god mat) og var blitt gjennomvåt. Ikke altfor smart! Hvis man ikke har med vindsekk da. Vi (Arne) spadde frem en flott toseter i snøen og vi satte oss inni vindsekken. Det var så trivelig og lunt og at vi lunsjet i nesten en time. Inni sekken snakket vi selvfølgelig mye om ekspedisjonen og kom blant annet til konklusjonen om at vi skulle bli flinkere til å bruke vindsekken når vi går på hustrige dager. Vi har tidligere heller droppet pausene på de "ekle" dagene og spist godt av "muleposene" (pose med nøtter, sjokolade og tørket frukt) istedet. Når vi på ekspedisjonen skal gå rundt 3 mil per dag og antakelig (helst ikke..) må beregne å gå i dårlig vær flere dager på rad, kan vi ikke risikere å gå tom for energi (vi skal jo tross alt holde ut med hverandre i 4 mnd også).

Tittei!

Hvorfor skummende liggeunderlag:
Vi liker å ha litt komfort når vi reiser på tur og har derfor med oss oppblåsbare liggeunderlag. Disse er imidlertid utsatt for punktering og andre skader som gjør at de kan bli ubrukelige. Det er derfor viktig å ha med seg et reserveunderlag. Dette bruker vi også som sitteunderlag hvor vi trenger et litt mer robust underlag når vi sitter rett på stein og kvist. Annet man kan bruke dette skumunderlaget til er som ekstra vindskjerm til primusen, grunnlag for båre/slede ved frakt av skadde personer eller som flyteelement om man skal krysse ei elv (som Monsen på villspor).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar