søndag 4. mai 2014

Mat på turen

Det ble ytret et ønske om at vi skulle legge ut en mer detaljert plan for hvordan vi beregner mat på turen. Det er klart og vi er selvfølgelig delevillig. Først kan vi jo oppdatere dere på hvor langt vi har kommet i tørkeprosessen:

Trenger:Ferdig:
Kjøtt:3105g1624g
Fisk:3105g285g
Frukt:3440g254g
Grønnsaker:4140g2216g

Vi har i det siste hatt litt problemer med mattørka (dehydratoren), så vi har dessverre måtte kaste endel mat som har blitt svidd/brent, men steikovnen går for fullt. For øyeblikket er den full av gulerøtter, sommerkoteletter (stekt i skiver), kalkunbryst (ovnsstekt, i skiver) og rester av en indrefilet (ovnsstekt, i skiver) vi spiste i helga. Vi har fortsatt et stykke igjen til målet vårt, så vi får se hvor langt vi kommer.

Matoversikt til ekspedisjonen
121 dager betyr logisk nok: 121 frokoster, 121 lunsjer, 121 middager per hode. det har vi tenkt å fordele slik (hvis alt går etter planen):

Frokost
- 86 dager med egen blanding med havregryn (se oppskrift under) 
- 35 dager med egenlaga knekkebrød med pålegg (oppskrift kommer i eget blogginnlegg senere)

Lunsj 1:
- 121 dager med mulepose (nøtter, sjokolade, tørka frukt og bær m.m.)

Lunsj 2:
- 69 dager med egenlaga lunsjblanding (se oppskrift under)
- 17 dager med turmatposer ala REAL
- 35 dager med pannebrød med pålegg (se oppskrift i tidligere blogginnlegg)

Middag:
- 69 dager med egenlaga middagsblanding (se oppskrift under)
- 35 dager med turmatposer ala REAL
- 17 dager med middager basert på mat vi finner på DNT sine hytter

Det er de egenlaga matposene vi holder på å tørke til og da har vi tatt utgangspunkt i oppskriftene til Lynvingen, og de ser slik ut:

Frokostpose (innhold per pose, til 1stk):
- 100-150g havregryn
- 30g tørrmelk
- 20g nøtter/frø/kokosmasse
- 20g tørket frukt

Lunjspose (innhold per pose, til 1stk):
- 70g hurtigris, couscous, fullkornspasta, byggris eller linser
- 30g tørket kjøtt eller fisk
- 20g tørkede grønnsaker
- Krydder (chili, hvitløk m.m.)

Middagspose (innhold per pose, til 2stk)
- 150g couscous, fullkornspasta, byggris eller linser
- 30g tørket kjøtt eller fisk
- 20g tørkede grønnsaker
- Pose med saus, suppe eller gryte
- Krydder (chili, hvitløk m.m.)

Vi kommer til å bære med oss mat for ca 14 dager av gangen, hvor mat og diverse annet utstyr vi skulle trenge påfyll av (som kart) blir sendt til oss underveis i 8-10 depotpakker.

2 kommentarer:

  1. Hvor mange kalorier tilsvarer dette per dag sånn ca? Og hvor mange kalorier forbrenner man på en dag(gjennomsnittlig NPL dag)?

    SvarSlett
  2. Vi har ikke telt kalorier i maten og ikke gjort noe overslag på hvor mye kalorier vi gjennomsnittlig vil forbrenne på en dag, og kommer heller ikke til å gjøre det. Vi baserer inntak og forbruk på erfaring fra tidligere turer og fra andre som har gått lignende etapper. Det man imidlertid skal være obs på er at forbrenningen vil øke jevnt utover turen da du vil oppleve økt forbrenning hele døgnet også når du ikke er i aktivitet. Etter ca 2 mnd opplever mange at de ikke får i seg nok næring/kalorier selv om de har tilgang på det og dermed får en vektnedgang på 5-10 kg på en tur på vår lengde.

    SvarSlett